Drenth

 Wat is osteopathie?

DSCF5743-11.jpg
 

De Osteopathie vormt de basis van onze filosofie. Het laat toe het lichaam in zijn totaliteit te benaderen en te behandelen met een diversiteit van zachte en veilige technieken

 

De osteopathie is een manuele, diagnostische en therapeutische benadering voor het behandelen van functiestoornissen in de mobiliteit van gewrichten en weefsels in het algemeen, en voor het vaststellen van het aandeel ervan in het ontstaan van ziekteverschijnselen.
— Officiële definitie van osteopathie in België
 

Osteopathie is een manuele geneeswijze gebaseerd op wetenschap, kunst en filosofie.

 

Een wetenschap omdat een grondige kennis van de medische basiswetenschappen, zoals anatomie, neurologie, fysiologie en bewegingsleer essentieel is om de osteopathie op een veilige en competente manier uit te oefenen.


Een kunst omdat osteopathie wordt uitgeoefend door mensen met talent en overtuiging, die zeer goed aanvoelen hoe een patiënt moet worden benaderd. Het is de kunst om de gezondheid en het evenwicht te stimuleren of te herstellen. Daarvoor gebruikt de osteopaat een gamma van verscheidene manuele technieken.

Een filosofie omdat de osteopathie een specifiek denkmodel is, gebaseerd op biologische principes.

Een gewricht moet bewegen, wanneer het blokkeert ligt het aan de basis van doorbloedings- en neurologische stoornissen van een zone in het lichaam.
— Andrew T. Still (1828-1917), grondlegger van de Osteopathie

Dit lag volgens hem aan de basis van ziekte van weefsels en organen. Vanuit deze filosofie beschreef hij de volgende Osteopatische principes:

 

1. Het lichaam is een biologische eenheid. Een stoornis op een bepaald niveau van het lichaam hoeft niet altijd op dezelfde locatie klachten te geven. Een bekkenblokkade kan aan de basis liggen van nekklachten. Het evenwicht van het lichaam is dus verstoord.

2. Het lichaam heeft de eigenschap / intelligentie om zichzelf te herstellen en terug naar een evenwicht te brengen. Uw osteopaat kan het lichaam hierbij ondersteunen.

3. De structuur bepaalt de functie en omgekeerd. Dankzij de structuur en hetgene dat tastbaar is zoals spieren, pezen, banden, organen, … is er functie mogelijk. Dus zonder spieren is er geen beweging mogelijk. Omgekeerd kan een gestoorde functie ook de structuur beïnvloeden: constipatie van de darmen kan tot rugklachten leiden.

4. De regel van de arterie. Voor Dr. Still de belangrijkste regel. Een slechte doorbloeding kan onmogelijk de nodige nutriënten leveren aan organen en spieren en leidt tot dysfuncties en in een verder stadium tot ziekte

5. Het locomotorisch systeem. Ons bewegingssysteem maakt het mogelijk om ons te kunnen verplaatsen in onze omgeving en om zelfstandig aan onze primaire behoeften te voldoen. Via manuele technieken uit de Osteopathie streven we naar een optimale kwaliteit van beweging van dit systeem. Zowel acute- als chronische klachten worden beschouwd als ‘dysfuncties’ en met aangepaste technieken behandeld.

 
 

Welke klachten worden behandeld?

 
DSCF5658-2.jpg

Veelvoorkomende klachten waarvoor patiënten een osteopaat raadplegen:

Klachten van het bewegings- en zenuwstelsel zoals: rugpijn, lumbago, nekpijn, sciatica, spier- en gewrichtsaandoeningen, chronische pijnklachten.

 
  • Na een val, kwetsuur, verstuiking, slechte houding, verhoogde spanning, emotionele stress en hoofdpijn, migraine

  • Verteringsproblemen, opgeblazen gevoel, maagzuur, stoelgangproblemen, spastisch colon, klachten van de bloedsomloop, ademhalingsklachten, oor-, neus- en keelproblemen, urologische klachten

  • Stressgerelateerde en infectieziekten (reuma, psoriasis, astma, colitis ulcerosa,…)

  • Sportgerelateerde klachten.

  • Traumatica Brain Injury (TBI)

  • Whiplash

  • Tijdens en na de zwangerschap: bekkeninstabiliteit, de pasgeborene en tijdens de kindertijd.

  • Postoperatief

  • Klachten van onbekende oorzaak

 Baby’s & kinderen

drenth10.png

De geboorte, zelfs op een natuurlijke manier en zonder complicaties, is onze eerste traumatische ervaring.

 

Bij het uitdrijven ondervindt de schedel enorme drukkrachten en de nek ondergaat zijn eerste whiplashbeweging. Indien er daarbij nog extra krachten worden uitgevoerd (vb. forceps, langdurige persweeën, stuitligging), dan spreekt het vanzelf dat de tere structuren van zowel schedel, nekwervels en fascia’s uit hun evenwicht worden gehaald. Hierdoor ontstaat irritatie van bepaalde craniale zenuwbanen die op dit niveau de schedelbasis verlaten. 

De volgende klachten kunnen in een vroeg stadium tot uiting komen: voorkeurshouding, nekscheefstand (torticollis), huilen, reflux, slechte zuig-en slikreflex, onderdrukking van andere primitieve reflexen, schedelafplatting, coördinatiestoornissen, allergieën, immuun suppressie, etc.  

Indien het onevenwicht binnen deze complexe structuren niet vakkundig wordt behandeld, dan kunnen er op latere leeftijd gemakkelijk andere klachten ontstaan van neurologische aard zoals bepaalde ontwikkelingsstoornissen, motorische achterstand, ADHD, dyslexie, concentratiestoornissen en hoofdpijn.

Specifiek voor zuigelingen

  • Zuig- en slikproblemen

  • Voorkeurshouding

  • Veel huilen, slaapproblemen, onrust

  • Reflux, darmkrampen, stoelgangproblemen

Voedingsintoleranties

"Huilen" is ook vaak te wijten aan buikkrampen ten gevolge van een verkeerde voeding. Dit wordt vaak onderschat. Bij borstvoeding (wat nog steeds de voorkeur krijgt) is de gezondheidstoestand van de moeder en ook 'haar' voeding belangrijk.  Indien flessenmelk wordt toegediend, is het vanzelfsprekend dat er moet uitgezocht worden welke melk het beste past bij de baby.

Onze praktijk beschikt over ervaren Osteopaten die zowel specifieke behandelingstechnieken toepassen voor het oplossen van de schedel en nekproblematiek, als u kunnen helpen bij het op punt zetten van de juiste voedingskeuze. 

 

 Sporters

drenth9.png

Binnen de sportwereld is een sterke evolutie aan de gang in de behandelingsstrategie en de preventie van sportletsels.

Naast de intensieve revalidatie die noodzakelijk is bij het herstel van een blessure of na een heelkundige ingreep, wordt er nu meer en meer aandacht geschonken aan de PREVENTIEVE OSTEOPATISCHE benadering en dit ook in het kader van het Holistisch Gezondheidsmodel.

Dankzij de Spiertesten (Manual Muscle Testing) en andere Neurologische testmethodes zijn we in staat om vroegtijdig onevenwichten in spiertonus en daarmee samenhangende blokkades te detecteren en te behandelen. Hierdoor zijn de kansen tot het oplopen van: banale blessures zoals rugletsels, spierverrekkingen of spierscheurtjes, enkel- en kniedistorties, verminderde reactiesnelheid, te snelle verzuring van de spieren of een te laag energieniveau tot een minimum gereduceerd.

Nadat de wervelzuil en alle andere gewrichten gecontroleerd worden op hun beweeglijkheid en stabiliteit zal de osteopaat kijken of er stoornissen zijn van darmen-, lever- of andere eliminatiesystemen. Er wordt een analyse gemaakt van alle voedingsintoleranties en gekeken welke vitaminen, vetzuren, mineralen en andere nutriënten noodzakelijk zijn voor een snelle genezing van het letsel.

De behandeling gebeurt steeds op de drie niveau’s van de gezondheidsdriehoek: musculoskeletaal, biochemisch en emotioneel.  

We baseren ons hiervoor op de know how en werkwijze van het bekende Milan Lab die de spelers van voetbalclub AC Milan, met dezelfde principes de laatste decennia hebben begeleid.

Een goed uitgewerkt preventiebeleid is niet enkel een must voor de atleet om hem tot topprestaties te brengen en te vrijwaren van letsels, maar tevens van groot commercieel belang voor alle betrokkenen (profatleten en hun clubs) die een optimale return willen zien van hun investeringen.